Kek Mentega Zebra dengan Kopi Pracampur Dengan Kolagen & Kacip Fatimah Zhulian
Cara-cara
- Alaskan dulang pembakar bulat 7 inci dengan kertas pembakar, dan sapukan kertas dengan sedikit mentega. Panaskan ketuhar terlebih dahulu pada suhu 170°C.
- Ayakkan tepung naik sendiri dan bahagikan kepada 3 bahagian dan ketepikan. Bahagikan susu segar kepada 3 bahagian juga dan ketepikan.
- Tambah 2 sudu air panas ke dalam serbuk Kopi Pracampur Dengan Kolagen & Kacip Fatimah ZHULIAN, dan kacau sebati sehingga serbuk larut.
- Campurkan mentega bersama Homsweet sehingga teksturnya gebu dan berkrim. Tambahkan telur satu per satu dan kacau sebati.
- Secara berselang-seli, ayakkan dan kaup balik 1 bahagian tepung naik sendiri ke dalam adunan dan tambahkan 1 bahagian susu segar. Ulang 3 bahagian tadi sehingga habis.
- Tambahkan esen vanila dan kacau rata. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Masukkan bancuhan Kopi Pracampur Dengan Kolagen & Kacip Fatimah ZHULIAN tadi ke satu bahagian adunan tadi.
- Sendukkan secara berselang-seli kedua-dua adunan ke tengah-tengah dulang pembakar. Ulang sehingga habis. Hentak perlahan dulang pembakar bagi membebaskan gelembung udara.
- Bakar selama 50 minit sehingga masak. Cucuk lidi untuk memastikan kek telah masak di tengahnya.
- Keluarkan kek dari ketuhar dan biarkan ia sejuk kira-kira 15 minit sebelum ditanggalkan daripada dulang pembakar.