Kuih Lapis Nyonya Pelangi Squeezy

Ramuan

Cara-cara

  1. Didihkan daun pandan, air dan Homsweet sehingga fruktosa larut sepenuhnya. Biarkan larutan sirap ini sejuk..
  2. Adunkan tepung pulut dan tepung beras ke dalam larutan sirap tadi, kemudian masukkan santan kelapa dan kacau sebati sehingga menjadi adunan yang licin.
  3. Bahagikan adunan kepada 3 mangkuk berasingan. Tambahkan Kordial Ros Squeezy ke 1 bahagian dan kacau rata; tambahkan Kordial Oren dengan Pekatan Jus SQUEEZY ke 1 bahagian lagi dan kacau rata. Biarkan 1 bahagian asal (tanpa campuran).
  4. Sapu dulang pengukus 7" dengan selapis minyak. Tuang selapis nipis satu bahagian ke dalam dulang pengukus dan kukus selama 3 minit. Ulang menuang dan mengukus ketiga-tiga bahagian secara berselang-seli warna.
  5. Ulang sehingga terhasil 9 lapisan. Kukus lapisan terakhir sehingga 10 minit.
  6. Setelah masak dan sejuk sepenuhnya, keluarkan kuih lapis daripada dulang pengukus. Potong kuih lapis dengan pisau yang disapu minyak atau pisau plastik licin bagi mengelak lekitan.